C1S2 ،C2S2 ،C2S1
کمی شور، برای کشاورزی تقریباً مناسب
C1S3 ،C2S3 ،C3S1 ،C3S2 ، C3S3
شور، برای کشاورزی با اعمال تمهیدات لازم مناسب
C1S4 ،C2S4 ،C3S4 ،C4S4 ،C4S3 ،C4S2 ،C4S1
خیلی شور، مضر برای کشاورزی
۳-۱۳- بررسی و تهیه نقشه کیفی آبزیرزمینی از نظر مصارف شرب
آبزیرزمینی بطور طبیعی دارای ترکیبات و املاح محلول در خود است، وجود برخی از این املاح برای سلامتی انسان ضروری است، درحالیکه برخی از عناصر و ترکیبات کمیاب در آب سلامتی انسان را به خطر خواهد انداخت. از اینرو وجود آب آشامیدنی سالم ضامن سلامتی جامعه است. اولین قدم در شناسایی آب سالم بررسی آب مصرفی شرب بر اساس استانداردهای کیفی است. استانداردهای آب شرب بسته به شرایط اقلیمی، جغرافیایی و نوع رژیم غذایی در نقاط مختلف دنیا تغییر می کنند. نمونههایی از استانداردهای پیشنهاد شده آب شرب در جدول (۳-۵) ارائه شده است. مقادیر بر حسب حداکثر غلظت مجاز در آب است.
یکی از تقسیم بندیهای مصارف آب شرب، استفاده از دیاگرام شولر است (شولر ۱۹۴۴، ۴)[۲۲]. نمودار شولر که براساس استانداردهای پیشنهادی آب شرب انسان طراحی شده است، می تواند برای تعیین قابلیت شرب نمونههای آب براساس غلظت یونهای عمده بهکار رود. نمودار شولر فقط براساس املاح و یونهای عمده مورد نیاز بدن، طبق استانداردهای پیشنهادی مراکز علمی- پژوهشی جهان تنظیم شده است. براساس نمودار شولر ممکن است نمونههای آب دارای کیفیت خوبی از نظر آشامیدن باشند، درحالیکه آبها میتوانند حاوی مواد مضر و سمی از قبیل نیترات، سرب، آرسنیک، مواد آلی و باکتریایی بوده و بدین لحاظ کاملاً غیرقابل شرب باشند.
در این نمودار، غلظت یونهای اصلی که برحسب میلیاکیوالان بر لیتر بیان شده اند، بر روی محور لگاریتمی با مقیاس یکسان مشخص میگردند. سپس نقاط مشخص شده به وسیله خطوط مستقیمی به یکدیگر وصل میگردند. براساس دیاگرام شولر، آبهای آشامیدنی را به پنج گروه میتوان تقسیم بندی کرد. جدول (۳-۶) تقسیم بندی آب شرب براساس دیاگرام شولر را نشان میدهد. برای تهیه مدل کیفی آب شرب، باتوجه به تقسیم بندی شولر نقشههای مربوطه در محیط GIS پهنه بندی شده و سپس نقشههای تولید شده را برروی همانداخته و نقشه نهایی تهیه می شود.
جدول (۳-۵): استانداردهای پیشنهادی آب شرب
پارامتر کیفی
حافظت محیط زیست آمریکا
(U.S.EPA.1995)
سازمان جهانی بهداشت
(WHO.1984)
وزارت نیروی ایران
(۱۳۶۹)
موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران
(۱۳۷۶)
نیترات
۱۰
۴۵
۴۵
۵۰
نیتریت
۱
۱
۱
۳
فلورید
۴
۴
۶